YOU-TUBE
 

Dog Saves Woman's Life


K-9 vs. Criminal

 Το μπάνιο στην θάλασσα

Συμβουλές για πρωτάρηδες, για φοβισμένους και για παλιούς.
Κάποιοι σκύλοι είναι γεννημένοι κολυμβητές. Άλλοι θα μας παιδέψουν για να μάθουν και άλλοι δε θα μάθουν ποτέ. Αλλά αξίζει να δοκιμάσουμε με τις συμβουλές που μας δίνει ο εκπαιδευτής Θοδωρής Τριάντης. Καλή τύχη και καλή διασκέδαση!

Διακοπές λοιπόν! Έφτασε η ώρα να τρέξουμε στις παραλίες, είτε έχουμε χαρούμενα σκυλιά (που τους αρέσει η θάλασσα και το κολύμπι) είτε σκύλους που φοβούνται να μπουν μέσα στο νερό, σκύλους που δεν το διασκεδάζουν ή απλά κουτάβια που θα έχουν την πρώτη τους επαφή με τη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι.

Το κολύμπι κάνει καλό
Πρώτα από όλα είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει η κολύμβηση σε σκύλους και ανθρώπους. Είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για τους μύες και επίσης προτείνεται ως μορφή κινησιοθεραπείας σε σκυλιά με συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα ή μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις.
Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με τους σκύλους που πρόκειται να έχουν την πρώτη τους επαφή με τη θάλασσα και είναι δισταχτικοί ή φοβούνται και με τα σκυλιά που απλά δεν τους αρέσει η θάλασσα. Κάποια από τα ζώα αυτά δε συμπαθούν την επαφή με το νερό γενικά, ούτε καν το μπάνιο στην μπανιέρα.
Οι αντιδράσεις των σκύλων που δε θέλουν να μπουν στη θάλασσα διαφέρουν. Κάποιοι δε θέλουν καν να βγουν από το αυτοκίνητο, άλλοι κάθονται κάτω από μία σκιά και δεν κουνιούνται καθόλου, άλλοι σταματάνε εκεί που σκάει το κύμα και κλαίνε ή γαβγίζουν αλλά αν πάμε να τους πάρουμε μαζί μέσα στο νερό, αυτοί υποχωρούν, πισοπατώντας.

Είναι σημαντικό όσα ακολουθούν να τα δοκιμάσετε με τη σειρά που σας προτείνουμε, με υπομονή. Θα χρειαστείτε μπόλικες επαναλήψεις και συνήθως 3-4 μέρες για να πετύχετε το σκοπό σας:

Καταρχήν, μην πάρετε το σκύλο σας αγκαλιά για να τον βάλετε στη θάλασσα, με το ζόρι.
1ο Βήμα: Βρέξτε τα πόδια σας για να αρχίσει και αυτός να βρέχει τα δικά του.
2ο Βήμα: Δοκιμάστε να τρέξετε λίγο για να το δει σαν παιχνίδι. Αν την πρώτη μέρα έχει αέρα και μεγάλα κύματα είναι καλύτερα να αναβάλετε την προσπάθεια.
3ο Βήμα: Το επόμενο βήμα είναι να μπούμε εμείς μέσα στο νερό σε βάθος λίγο πιο πάνω από τους αστραγάλους μας και να τον παροτρύνουμε να έρθει, φωνάζοντάς τον, κρατώντας το αγαπημένο του παιχνίδι για να του το δώσουμε σαν επιβράβευση ή απλά έτοιμοι να δώσουμε το αγαπημένο του χάδι, μόλις πλησιάσει.
4ο Βήμα: Τα χάδια μας και η επιβράβευση με το στόμα πρέπει να είναι συνεχής και ίσως χρειαστεί να του φοράμε ένα κολάρο όπου θα έχουμε δέσει ένα ελαφρύ σχοινάκι, γύρω στα 2 μέτρα μήκος, για να τον τραβήξουμε πολύ απαλά προς το μέρος μας και να μην μπορεί να φύγει προς στην παραλία.
5ο Βήμα: Η πρώτη αρνητική αντίδραση εκδηλώνεται μόλις βραχούν τα πόδια του και η δεύτερη όταν βραχεί η κοιλιά του. Η τρίτη αρνητική αντίδραση έρχεται όταν νιώσει ότι τα πόδια του δεν πατάνε στο βυθό. Καμιά φορά μπορεί να πανικοβληθεί και θα πρέπει να είστε έτοιμοι να τον βοηθήσετε όπως βοηθάμε τα μικρά παιδιά. Βάλτε το χέρι σας κάτω από την κοιλιά του και υποστηρίξτε τον, ώστε να νιώθει ασφάλεια αλλά και αναγκαστικά να αρχίσει να κουνάει ενστικτωδώς τα πόδια του μέσα στο νερό. Και πάλι η λεκτική παρότρυνση δεν πρέπει να σταματάει - σαν να κάνει το πιο σπουδαίο κατόρθωμα στον κόσμο! Τραβάτε τα χέρια σας για μερικά δευτερόλεπτα και όταν αρχίζει να βουλιάζει βοηθήστε τον και πάλι. Τις πρώτες φορές δοκιμάστε πολλές φορές και από λίγο για να μην κουραστεί.

Γεννημένοι Κολυμβητές
- Όσο πιο καλή είναι η σχέση με το σκύλο, τόσο πιο εύκολα θα μπει μέσα αφού θα προσπαθήσει να σας ακολουθήσει όπου πάτε.
- Επίσης όσο πιο πολύ έχετε ασχοληθεί με το σκύλο σας και του μαθαίνετε καινούργια πράγματα τόσο πιο πολλή εμπιστοσύνη σας έχει και θα μπει και στη θάλασσα πιο εύκολα.
- Μη σας φανεί περίεργο αν κάποιο κουτάβι μπει με την πρώτη φορά στη θάλασσα, ακολουιώντας σας ή επειδή το φωνάξατε και ιδιαίτερα αν ζει με παιδιά τα οποία έχουν μπει στη θάλασσα και τον φωνάζουν για παιχνίδι.
- Υπάρχει και ο τρόπος για τους σκύλου που είναι «κολλημένοι» με τα μπαλάκια. Τότε απλά τους πετάτε ένα μπαλάκι που επιπλέει στη θάλασσα και τρέχουν να το φέρουν - εννοείται ότι ξεκινάτε από τα ρηχά. Αυτή είναι μία μέθοδος ιδανική για ιδιοκτήτες που βαριούνται ή που δεν έχουν καλή σχέση με τη θάλασσα αλλά και για όσους θέλουν ο σκύλος τους να κολυμπά και το χειμώνα (εκτός αν είστε χειμερινοί κολυμβητές).

Συμβουλές για… δεινούς κολυμβητές!
- Προσέξτε, όταν μάθει ο σκύλος σας και κολυμπάει, να μην το χάνετε από τα μάτια σας γιατί μπορεί να μπερδευτεί και να ακολουθήσει μέσα στο νερό κάποιον άλλο άσχετο.
- Φροντίστε να έχετε μαζί σας στην παραλία το νερό του και να του εξασφαλίσετε σκιά
- Μην τον αφήνετε μέσα στο αυτοκίνητο ούτε για μερικά λεπτά – κίνδυνος θερμοπληξίας
- Μην του επιτρέπετε να κολυμπάει με γεμάτο στομάχι
- Μετά το θαλάσσιο μπάνιο χρειάζεται πάντα ξέβγαλμα με γλυκό νερό.

Γέρασε και δεν έμαθε;
Αν ο σκύλος είναι πια μεγάλος και δεν του αρέσει η θάλασσα ή αγχώνεται πάρα πολύ και έχετε δοκιμάσει τα πάντα σταματήστε να τον πιέζετε. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και άνθρωποι στους οποίους δεν αρέσει η θάλασσα.

Πού να κολυμπάει;
Στην πατρίδα μας με τις όμορφες παραλίες δυστυχώς ισχύει από το νόμο, η ανοησία ότι ο σκύλος δεν επιτρέπεται να κάνει μπάνιο στη θάλασσα, σε παραλία λουόμενων. Αυτό έχει γίνει πολλές φορές αιτία για καβγάδες και αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σε απομονωμένες και ερημικές παραλίες (ευτυχώς έχουμε αρκετές από αυτές) ή επιλέγουμε ώρες που δεν κολυμπάει πολύς κόσμος. Θυμηθείτε ότι ως συνειδητοποιημένοι κυνόφιλοι πρέπει να φροντίζουμε για την καθαριότητα της παραλίας και να μη δίνουμε αφορμή για σχόλια και.... καλό μπάνιο!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
www.doginthecity.gr
www.amazingdogs.gr


copyright DogNews.gr 2008
POWERED BY SigmaWeb's SiteBuilder