Σκύλοι οδηγοί τυφλών και στην Ελλάδα
Σύντομα θα είναι πραγματικότητα, όπως φαίνεται, οι Σκύλοι Οδηγοί Τυφλών στην χώρα μας. Εννέα φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιούργησουν, για πρώτη φορά στα Ελληνικά χρονικά, ένα Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών Τυφλών. Ο στόχος του Κέντρου αυτού είναι να διαχειριστεί και να καλύψει την ανάγκη των Ατόμων με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιήσουν για την κινητικότητά τους Σκύλο Οδηγό. Παράλληλα άτομα με αναπηρίες να καλύψουν την ανάγκη της μετακίνησής τους και της εξυπηρέτησής τους με την χρήση Σκύλων Βοηθών. Οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια είναι, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), το Ιδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ», η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ), η Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α), και 2 (δύο) εξειδικευμένοι φορείς σε θέματα σκύλων , το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ) και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζωής». Ήδη είναι on line και το site του νεοσύστατου φορέα "Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος - Greek Guide Dogs" www.greekguidedogs.gr
Γύρισε μόνος του
Δεν πίστευε στα αυτιά της η 56χρονη Vivienne Oxley ακούγοντας τον σύζυγο της, στο τηλέφωνο, να της λέει ότι ο σκύλος ήταν σπίτι. Η Oxley μετά από ώρες αναζήτησης στο περίπου 2600τ.μ. πάρκο Mound Edgumpe, στο Torpoint ήταν πλέον πεπεισμένη ότι δεν θα ξανάβλεπε ποτέ  το αγαπημένο της jack russell, τον Jarvis, τον οποίο είχε χάσει στα πλαίσια μιας συνηθισμένης βόλτας. Απογοητευμένη λοιπόν είχε ήδη ξεκινήσει για την επιστροφή στο σπίτι της που βρισκόταν στο Πλύμουθ. Τότε δέχθηκε το πρώτο ελπιδοφόρο τηλεφώνημα από τον επιτηρητή του πάρκου που την είχε βοηθήσει στην αναζήτηση της, ότι ένα jack russell θεάθηκε από το πλήρωμα του φεριμπότ Cremyll, που διασχίζει το ποτάμι από το Cornwall, στο Πλύμουθ, να κάνει βόλτες, μόνο του, πάνω στο πλοίο. Την χαρά της διαδέχθηκε η πλήρης ευτυχία όταν λίγα λεπτά αργότερα της τηλεφώνησε ο άντρας της και της είπε ότι ο σκύλος είχε ήδη επιστρέψει στο σπίτι. Από ένα πάρκο χιλιομέτρων, σε ένα φεριμπότ και μετά δυο χιλιόμετρα πορεία …μπράβο Jarvis.
Προστάτευε την σορό του ιδιοκτήτη της
Επί έξι εβδομάδες έμεινε στο πλευρό του νεκρού ιδιοκτήτη της, η Κάς, ένας γερμανικός ποιμενικός από μια απομακρυσμένη περιοχή του Κολοράντο των ΗΠΑ. Συμφωνά με δημοσιεύματα και μαρτυρίες, ο 25χρονος Τζεικ Μπέυσιντζερ, ο οποίος ήταν αγνοούμενος από τις 28 Ιουνίου, βρέθηκε νεκρός, από έναν κτηνοτρόφο της περιοχής. Στο πλευρό του Τζέικ, το πιστό του σκυλί, που φύλαγε την σορό του, από τα κογιότ που πλησίαζαν για να τραφούν. Η Κάς φέρεται να επέζησε κυνηγώντας για όλο αυτό το διάστημα, ποντίκια και λαγούς, ενώ ο θάνατος του Μπέυσιντζερ έχει αποδοθεί, για την ώρα, σε αυτοκτονία με αυτοπυροβολισμό στο κεφάλι.
"Μάνα" και μάνα...
Άναυδος έμεινε ο αγρότης Fabio Anje απο την πόλη La Plata της Αργεντινής, βλέποντας την σκυλίτσα του να ζεσταίνει μαζί με τα κουτάβια της, ένα νεογέννητο μωρό. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου που μεταφέρθηκε το παιδί, η γέννηση του είχε πραγματοποιηθεί μόλις λίγες ώρες νωρίτερα. Η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει την 14χρονη μητέρα, η οποία είπε οτι είχε γεννήσει στην ύπαιθρο κατα την διάρκεια της νύχτας.Πάντως, αδιευκρίνιστο μένει το σημείο που εγκατέλειψε το βρέφος καθώς και το πως βρέθηκε στην αγκαλιά του στοργικού τετράποδου.
Ήρωας ο σκύλος του Τότι
Χαρούμενος και υπερήφανος για τον σκύλο του, εμφανίστηκε στα ιταλικά ΜΜΕ ο διάσημος ποδοσφαιριστής της Ρόμα, Φραντσέσκο Τότι. Η Άριελ το δυόμισι ετών Λαμπρατόρ του Τότι βοήθησε μια ομάδα ναυαγοσωστών να σώσει από βέβαιο πνιγμό μια 23χρονη κοπέλα στις ακτές της Όστια. Στην διάσωση συμμετείχε άλλος ένας σκύλος που μάλιστα έσπευσε πρώτος μαζί με τον χειριστή του να βοηθήσει την 23 χρονη που καλούσε σε βοήθεια.
Κίνδυνος για τις καθαρόαιμες φυλές
Σάλος έχει προκληθεί στην Βρετανία μετά την προβολή μιας εκπομπής του BBC που παρουσίασε έρευνα για τα αιμομικτικά ζευγαρώματα καθαρόαιμων σκύλων, στο βωμό της «εξαίρετης» μορφολογίας. Σύμφωνα με απόψεις των κτηνιάτρων που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή οι φυλές των σκύλων γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτες σε ασθένειες και γεννετικά προβλήματα ενώ αντίθετα τα ημίαιμα σκυλιά είναι πιο ανθεκτικά και ζουν περισσότερο. Ευθύνη για το φαινόμενο φέρονται να έχουν εκτροφείς που προκειμένου να επιτύχουν την προσέγγιση του «προτύπου» της κάθε φυλής ζευγαρώνουν σκύλους με πρώτου βαθμού συγγένεια. Είναι πάντως σημαντικό να αναφερθεί ότι οι επαγγελματίες εκτροφείς  γνωρίζουν τους κινδύνους που εμπεριέχει μια αιμομιξία και έτσι τα φαινόμενα αυτά αφορούν περισσότερο σε κερδοσκόπους «ερασιτέχνες»…


copyright DogNews.gr 2008
POWERED BY SigmaWeb's SiteBuilder